Telecí řízky s citrónovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 480 g Telecí kýta
  • 50 ml Víno bílé
  • 2 ks Rozmarýn čerstvý
  • 2 ks Bazalka
  • 2 ks Citrony
  • 1 hrst Rukola
  • 5 špetka Sůl
  • 5 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl hrubozrnná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • 0.23 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 354 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 881 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 95 mg
  • Draslík 1247.9 mg
  • Vláknina 15554.8 mg
  • Vitamín A 15554.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Brambory důkladně omyjeme. Rozmarýn, bazalku a rukolu opláchneme a dosucha otřepeme. Jehličky rozmarýnu a lístky bazalky otrháme od stonků.

  • 2

    Brambory rozpůlíme a řeznou plochou je položíme na plech směrem nahoru. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme jehličkami rozmarýnu. Plech dáme do předehřáté trouby a brambory pečeme asi 35-40 minut dozlatova.

  • 3

    Řízky krátce opláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Pak je napříč rozpůlíme a lehce naklepeme mezi dvěma listy průhledné potravinářské fólie. Osolíme, opepříme a posypeme kukuřičným škrobem. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu. Ve velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a postupně v něm opékáme řízky vždy 1-2 minuty po každé straně. Vyndáme z pánve a zakryté dáme na teplé místo. Výpek v pánvi zalijeme vínem, vmícháme máslo a citrónovou šťávu a omáčku dochutíme solí a pepřem.

  • 4

    Zbylý citrón omyjeme horkou vodou, osušíme a nakrájíme na dílky. Na talíře upravíme telecí řízky, brambory, lístky bazalky a rukolu, přelijeme omáčkou, řízky posypeme hrubozrnnou solí a podáváme obložené dílky citrónu.

Komentáře k receptu