Ruská hovězí pečeně
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Slanina vepřová
 - 750 g Hovězí maso zadní
 - 30 g Sůl
 - 150 g Tuk
 - 150 g Zelenina kořenová
 - 5 g Divoké koření celé
 - 100 g Žampiony - sterilované
 - 50 g Citrony
 - 50 g Hořčice
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 5 ml Ocet kvasný lihový
 - 250 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 700 ml Voda pitná
 - 200 ml Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 367 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1311 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 73.2 mg
 - Draslík 45.4 mg
 - Vláknina 3005 mg
 - Vitamín A 3005 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Opláchnuté hovězí maso protkneme slaninou a osolíme.
 - 
                                2
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmahneme na polovině dávky tuku a přidáme maso. V základu je krátce opečeme a mírně podlijeme vodou.
 - 
                                3
Potom zastříkneme octem, přidáme divoké koření, hořčici a kůru z dobře omytého citronu. Přikryjeme poklicí a dusíme (pečeme) doměkka. Během pečení maso obracíme a přeléváme šťávou. Podle potřeby doléváme teplou vodu.
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou ze zbylého tuku a prosáté mouky, rozšleháme a zalijeme vodou a mlékem. Za občasného míchání vaříme nejméně hodinu.
 - 
                                5
Ke konci varu přidáme citronovou šťávu, smetanu a osolíme.
 - 
                                6
Omáčku procedíme přes hustý cedník, přidáme žampiony nakrájené na plátky a vše povaříme.