Pikantní omáčka s okurkami
Suroviny
- 240 g Šalotka
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 100 g Okurky nakládané
 - 4 g Bazalka
 - 4 g Tymián čerstvý
 - 100 ml Ocet kvasný lihový
 - 200 ml Víno bílé
 - 400 ml Vývar telecí
 - 10 ml Protlak rajčatový
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 špetka Pepř 4 barev
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 252 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 495 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 18 mg
 - Draslík 251.6 mg
 - Vláknina 2424.2 mg
 - Vitamín A 2424.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.8 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šalotku pokrájíme na drobné kousky. Dáme do hrnce, přidáme barevný pepř a bylinky, ocet a víno. Uvedeme k varu a vaříme 10 minut. Přilijeme vývar a protlak a vaříme dalších 15 minut.
 - 
                                2
Z hladké mouky a másla usmažíme jíšku, kterou rychle vmícháme do omáčky. Vmícháme nakrájené okurky a sekanou petržel. Osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Omáčka se hodí ke grilovaným či smaženým kotletám.