Mandlový lúčenecký chléb ze špaldové mouky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 382 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 156.4 mg
 - Vláknina 2359.5 mg
 - Vitamín A 2359.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
 - 
                                2
Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
 - 
                                3
Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů špaldové celozrnné mouky a přidáme kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
 - 
                                4
Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku a pekárnu zapneme.
 - 
                                5
V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
 - 
                                6
Když nás pekárna zvukovým sibnále upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme k těstu najemno nasekané mandle.
 - 
                                7
Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.