Topinamburová krémová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 679 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 846 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 60 mg
 - Draslík 220.7 mg
 - Vláknina 18629.8 mg
 - Vitamín A 18629.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 107.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře očištěný topinambur nakrájíme na menší kousky. (Hlízy nemusíme loupat, stačí je pouze očistit kartáčkem pod tekoucí vodou. Můžeme je ale i oškrabat jako brambory.) Oloupanou cibuli najemno nakrájíme.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm topinambur spolu s cibulí a čerstvým tymiánem. Zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené menší brambory, které polévku ještě zahustí, takže nemusíme přidávat jíšku. Přilijeme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a opepříme.
 - 
                                3
Na závěr vše vymixujeme s čerstvým máslem a polévku přecedíme přes jemný cedník. Před podáváním znovu krátce promixujeme, aby polévka získala pěnovou konzistence.