Mořský ďas ve smetanové omáčce s vínem a pórkem
Suroviny
- 250 ml Víno bílé
- 75 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Pórek
- 1 ks Citronová tráva
- 1 špetka Šafrán
- 1.5 kg Mořský ďas
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 9 g
- Sodík 213 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 69 mg
- Draslík 1574.1 mg
- Vláknina 5922 mg
- Vitamín A 5922 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Odstraníme vnější vrstvu z citronely a niťový vršek a bílou kulatou část nakrájíme nadrobno. 
- 
                                2V pánvi se silným dnem rozpálíme olej. 
- 
                                3Kostičky rybího masa obalíme v mletém pepři a 3 minuty smažíme po jedné straně, dokud není maso průhledné. 
- 
                                4Poté osmahneme z druhé strany, přidáme nakrájený pórek, mrkev, šafrán, víno a citronelu. Přivedeme k varu a 8 minut vaříme, dokud není ryba hotová. 
- 
                                5Rybu s pórkem rozložíme na mísu a udržujeme teplou. 
- 
                                6Přivedeme k varu omáčku a zmírníme teplotu. Přidáme zakysanou smetanu a vaříme 10 minut, dokud se třetina omáčky nevypaří. 
- 
                                7Odstavíme pánev, přidáme citrónovou šťávu a dochutíme. 
- 
                                8Přelijeme omáčkou rybu a ozdobíme petrželí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        