Karlovarský hovězí guláš

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4 porce

Suroviny

  • 100 g Smetana 12% (konzumní)
  • 50 g Sádlo škvařené
  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 3 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Paprika mletá pálivá
  • 0.5 l Hovězí vývar základní
  • 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 398 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 477 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 112.5 mg
  • Draslík 226.1 mg
  • Vláknina 3337.8 mg
  • Vitamín A 3337.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Hovězí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kousky.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli a pak přidáme kousky masa a přisypeme mletou papriku. Maso krátce za stálého míchání ze všech stran osmahneme, podlijeme polovinou vývaru, opepříme, osolíme a pod pokličkou dusíme, až je měkké.

  • 4

    Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme chvíli vařit, pak ji zahustíme moukou, přilijeme zbylý vývar, přimícháme smetanu a ještě asi 15 minut vaříme. Na konci vaření do omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo.

  • 5

    Guláš rozdělíme na porce, na každou dáme lžíci zakysané smetany a podáváme.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 22.11.2015 15:59:37

Připravovala jsem na řepkovém oleji, místo sádla. Papriky doporučuji dát méně a mouky trošku více. Papriku dávám hned do cibulového základu, nechám jen zpěnit, zastříknu vodou, přidám maso které pak orestuji za všech stran. Někdo postupuje obráceně, že orestuje maso až zase do tuku a přidá papriku. Nevím, proč se má po vyjmutí masa nechat šťáva vařit, já okamžitě zahustila moukou rozšlehanou ve vývaru, toho jsem dala dle potřeby. Přidala jsem smetanu a následně nechala důkladně, pozvolna, za občasného promíchání vařit. Trvá to minimálně 20 minut, radějí déle, aby se ztratila moučná příchuť. Vynechala jsem zakysanou smetanu na povrch.

Odpovědět