Karlovarský hovězí guláš

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 800 g Mléko polotučné
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Sůl
  • 100 g Tuk
  • 750 g Hovězí maso přední
  • 15 g Paprika mletá sladká
  • 250 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 384 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1142 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 221.6 mg
  • Draslík 405.9 mg
  • Vláknina 2432 mg
  • Vitamín A 2432 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky.

  • 2

    Cibuli oloupeme a na drobno nakrájíme, zpěníme ji na tuku a přidáme mletou papriku. V tomto základu podusíme nakájené maso. Přilijeme trochu vývaru, osolíme a maso podusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme teplým vývarem.

  • 3

    Měkké maso vyjmeme a přendáme do kastrolu. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmažíme, zalijeme vlažným vývarem a dobře rozšleháme. Za občasného promíchání povaříme.

  • 4

    Před koncem varu přilijeme smetanu, převaříme a omáčku procedíme hustým cedníkem zpět na maso.

  • 5

    Příprava máslových noků: Mléko svaříme se solí a tukem, za stálého míchání přidáme prosátou mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto nebude lepit na okraje nádoby.

  • 6

    Do prochladlého těsta postupně vmícháme celá vejce a žloutky. Lžící tvarujeme noky a vaříme je 3-4 minuty v osolené vodě.

  • 7

    Uvařené noky cedníkem vyjmeme, propláchneme ve studené vodě, necháme okapat a zalijeme trochou hovězího vývaru.

  • 8

    Při podávání noky vložíme přímo do guláše.

Komentáře k receptu