Jemný hráškový krém se salátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Hrášek
  • 12 g Máslo čerstvé
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Jablka
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Máta
  • 2 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 228 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 63 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 139.1 mg
  • Draslík 315.9 mg
  • Vláknina 13040.6 mg
  • Vitamín A 13040.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hlubší pánvi nebo hrnci rozpustíme máslo. Přisypeme nakrájenou cibuli a smažíme asi 3 minuty doměkka. Poté přidáme hrášek a za stálého míchání smažíme, dokud se nezačne lesknout a nedostane sytě zelenou barvu.

  • 2

    Omyté, oloupané jablko a opraný salát nakrájíme nadrobno a přidáme k hrášku, zalijeme vodou a zvolna vaříme cca 10-15 minut, dokud hrášek nezměkne. Čerstvý hrášek je třeba vařit déle, než hrášek mražený. Po důkladném povaření opatrně slijeme do mixéru a umixujeme směs na jemný krém, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

  • 3

    Na závěr smícháme žloutky se smetanou a šálkem polévky, vlijeme do polévky a vaříme na mírném ohni, dokud polévka nezačne vřít. Ihned podáváme s krutony, ozdobíme mátou.

Komentáře k receptu