Tmavý moskevský kvasový chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
 - Sacharidy 90 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 260 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 90 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 666.3 mg
 - Vláknina 36254.7 mg
 - Vitamín A 36254.7 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
 - 
                                2
S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 300 g chlebové a 300 g celozrnné žitné mouky s kypřicím práškem, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do protějšího cukr.
 - 
                                3
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 1,1 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
 - 
                                4
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je naprosto chladný.