Masové kuličky se špeclemi
Suroviny
- 40 g Sýr Parmezán
 - 150 g Maso mleté - mix
 - 250 g špecle
 - 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 50 ml Víno bílé
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Rukola
 - 1 hrst Ořechy vlašské
 - 1 hrst Rukola
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1325 kcal
 - Sacharidy 102 g
 - Tuky 80 g
 - Sodík 799 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 100 g
 - Cholesterol 106.4 mg
 - Draslík 350.5 mg
 - Vláknina 6375.5 mg
 - Vitamín A 6375.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nastrouháme sýr, bylinky drobně posekáme.
 - 
                                2
V míse promícháme všechny ingredience na masové kuličky, vytvarujeme asi 20 kusů kuliček, vložíme do zapékací mísy, kterou jsme vyložili pečicím papírem, zakapeme olejem a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme zhruba 6 minut.
 - 
                                3
Do vroucí osolené vody vložíme špecle, až vyplavou, scedíme je a necháme okapat.
 - 
                                4
Na másle s olejem zpěníme jemně pokrájenou cibuli a česnek, poté přidáme drobně posekané bylinky, sůl a pepř. Poté zalijeme vínem a necháme lehce zredukovat.
 - 
                                5
Do omáčky vložíme upečené masové kuličky i s výpekem a krátce povaříme. Přilijeme smetanu a vaříme asi 3 minuty. Na závěr vmícháme okapané špecle, citronovou šťávu a promícháme.
 - 
                                6
Podáváme posypané lístky rukoly a drobně posekanými ořechy, které jsme opražili na sucho na pánvi.