Svíčková ze srnčí kýty
Suroviny
- 80 g Brusinky
 - 150 g Slanina anglická
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.25 kávová lžička Pepř růžový mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Nové koření celé
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1.3 kg Srnčí kýta
 - 2 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 768 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 252 mg
 - Bílkoviny 102 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 55 mg
 - Draslík 311.6 mg
 - Vláknina 10256.2 mg
 - Vitamín A 10256.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 73.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso omyjeme, osušíme a na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu ze všech stran osmažíme. Maso přeložíme na mísu a ve výpeku orestujeme drobně pokrájenou cibuli, až zesklovatí. Poté vmícháme cukr, necháme zkaramelizovat a zakápneme octem. Na závěr vmícháme hrubě ustrouhanou, očištěnou kořenovou zeleninu a 1 lžíci brusinek a promícháme. Do směsi vrátíme maso, přidáme koření, sůl, lehce podlijeme a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme za občasného podlévání, až je maso měkké, zhruba hodinu.
 - 
                                2
Upečené maso vyjmeme na mísu, nakrájíme na plátky a držíme na teple. Šťávu na sporáku necháme zredukovat, zaprášíme moukou a osmahneme. Poté vmícháme smetanu a provaříme. Koření vyndáme (celá), omáčku dohladka rozmixujeme. Chuť omáčky by měla být lehce navinulá.
 - 
                                3
Servírujeme maso přelité omáčkou, ozdobené plátky citronu s trochou brusinek.