Knedlíčky z mletého masa s dipem z meruněk

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Hovězí maso mleté
  • 40 g Cukr krupice
  • 315 g Meruňky
  • 10 g Paprika mletá sladká
  • 10 g Pepř černý mletý
  • 1 krajíc Chléb konzumní
  • 40 ml Ocet ze šampaňského - Balsamic
  • 250 ml Voda pitná
  • 40 ml Brandy peach
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • 0.07 l Olej stolní
  • 1 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
  • 1 polévková lžíce Zázvor nakládaný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 512 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 273 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 148.6 mg
  • Draslík 789.1 mg
  • Vláknina 7231.7 mg
  • Vitamín A 7231.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.5 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Meruňky nakrájené na kostičky naložíme na 1 hodinu do brandy. Do velké mísy dáme mleté maso, přidáme jemně nakrájenou cibuli, chléb nakrájený na malé kousíčky, který jsme si již předem zvlhčili s trochou vody, přidáme trochu mleté skořice se špetkou muškátového oříšku, mletou papriku, sůl, pepř a celé vejce. Tuto směs prohněteme rukama do jemné struktury a přikrytou vložíme na 1 hodinu uležet do ledničky.

  • 2

    Z vrchovaté lžičky této směsi vytvarujeme knedlíček, do kterého prstem vytlačíme hluboký důlek. Do tohoto důlku vložíme směs naložených meruněk a knedlíček opět uzavřeme. Takto připravené knedlíčky vyskládáme na tác, přikryjeme fólií a opět dáme na 1/2 hodiny uležet do lednice.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme vysokou vrstvu oleje a masové knedlíčky osmahneme ze všech stran a necháme je po osmažení okapat na ubrousku.

  • 4

    Připravené knedlíčky naskládáme na předehřátý talíř, doprostřed mezi knedlíčky kápneme dip a po stranách přiložíme párátka, která použijeme místo příboru.

  • 5

    Meruňkový dip si připravíme v kastrůlku, do kterého vložíme nakrájené meruňky na malé kousíčky, zbytek vody a meruňky naložené v brandy. Tuto směs přivedeme k varu a na mírném stupni povaříme 15 minut, dokud nebudeme mít vše měkké. Poté vmícháme cukr, ocet a omáčku teriyaki a společně vaříme další 2 minuty. Směs rozmixujeme nebo propasírujeme přes jemné sítko, vmícháme zázvorovou šťávu (odebereme ji z nakládaného zázvoru nebo vylisujeme kousek čerstvého zázvoru) a podáváme společně s masovými knedlíčky.

Komentáře k receptu