Kořeněný chlebíček s javorovým sirupem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 115 g Máslo čerstvé
  • 320 g Mouka pšeničná hladká
  • 5 g Zázvor mletý
  • 4 g Kakao - prášek
  • 3 g Skořice mletá
  • 240 g Sirup javorový
  • 150 g Cukr krupice
  • 115 g Mléko acidofilní
  • 110 g Mléko plnotučné
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 1 špetka Pepř bílý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 416 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 47 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 47.9 mg
  • Draslík 79.5 mg
  • Vláknina 373.3 mg
  • Vitamín A 373.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    Formu vymažeme 15 g rozpuštěného másla a necháme v chladničce ztuhnout. Zbylé máslo rozpustíme.

  • 3

    V míse promícháme všechny sypké přísady kromě cukru. Ve větší míse promícháme mléko, acidofilní mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sirup. Mícháme, až se cukr rozpustí. Do tekuté směsi přimícháme připravenou sypkou směs a rozšleháme ručním šlehačem, až je těsto hladké.

  • 4

    Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 55 minut až hodinu (zkusíme vpichem špejle, zda je koláč hotový – nelepí se na špejli, je upečený).

  • 5

    Upečený koláč necháme zhruba 12 minut chladnout, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na suché místo. Při pokojové teplotě můžeme koláč servírovat až 5 dní.

Komentáře k receptu