Celozrnné žemle s rozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Mouka celozrnná špaldová
  • 65 g Máslo čerstvé
  • 30 g Cukr krupice
  • 160 g Hrozinky
  • 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 balení Droždí sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 397 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 99 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 14.8 mg
  • Draslík 151.4 mg
  • Vláknina 3818.6 mg
  • Vitamín A 3818.6 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dva plechy vyložíme pečicím papírem, žemle budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.

  • 2

    V míse promícháme obě mouky (30 g hladké mouky odložíme na posypání válu) se solí, přidáme posekané máslo a vypracujeme drobenku. Vmícháme droždí, rozinky, skořici a cukr. Ve směsi uděláme důlek, do kterého vlijeme 350 ml vlažného mléka a v hnětači zpracujeme, až se přestane lepit. Poté vyklopíme na pomoučený vál a ještě asi 5 – 10 minut zpracováváme. Těsto vložíme do mísy a pod utěrkou necháme na teple zhruba 60 minut kynout.

  • 3

    Vykynuté těsto ještě asi 2 minuty hněteme na vále, poté utvoříme váleček a z něj vykrájíme 10 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek a položíme ho na plech. Připravené bochánky přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout.

  • 4

    Vykynuté bochánky potřeme zbylým mlékem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Upečené bochánky necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu