Polévka z jehněčích jater

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Telecí plíce
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Játra jehněčí
  • 1 dl Zakysaná smetana
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 501 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 602 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 868.4 mg
  • Draslík 1374.8 mg
  • Vláknina 24319.7 mg
  • Vitamín A 24319.7 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 93 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí játra a plíce omyjeme, položíme do hrnku, zalijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit. Když polévka začne vařit, přidáme do ní koření a všechnu kořenovou zeleninu s opečenou cibulí (předem jsme ji upekli ve slupce na plotně až dohněda). Když jsou játra a plíce měkké, opatrně je vytáhneme z vývaru a vývar scedíme do druhého hrnce.

  • 2

    Uvaříme si vajíčka natvrdo a umeleme je s játry a plícemi na masovém strojku a dáme směs do misky. V hrnci na polévku si připravíme světle hnědou jíšku z oleje a mouky, k jíšce přidáme játrovou pomletou směs a scezený vývar. Dobře promícháme - vznikne hustá čorba - dále vaříme.

  • 3

    Ve smetaně rozšleháme žloutky s citronovou štávou a vlijeme ji za stálého míchání opatrně do čorby a krátce povaříme.

  • 4

    Polévku servírujeme s osmaženou houskou pokrájenou na malé kostičky.

  • 7

Komentáře k receptu