Dort s višněmi a mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 125 g Mandle
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 42 g Višně
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 200 g Cukr moučkový
  • 50 g Čokoláda hořká
  • 115 g Čokoláda na vaření
  • 180 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 kávová lžička Vinný kámen
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Tresť rumová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 481 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 48 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 118.3 mg
  • Draslík 144.7 mg
  • Vláknina 5544.3 mg
  • Vitamín A 5544.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce šlehacími metlami ušleháme máslo do pěny. K pěně potom přidáváme moučkový a vanilkový cukr, rumovou esenci a špetku soli. Rozklepneme vejce a postupně jedno po druhém přidáváme k pěně a zašleháváme. Do mísy připravíme mouku s práškem do pečiva a zamícháme je do máslové pěny.

  • 2

    Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření a přilijeme do těsta. Umeleme mandle, přisypeme je a také zašleháme.

  • 3

    Nachystáme dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vymažeme ji tukem, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto. Višně omyjeme, osušíme, vypeckujeme a rozvrstvíme na těsto tak, aby z každé strany zbyl asi 1 centimetr široký těstový okraj.

  • 4

    Předehřejeme troubu na 180 °C. Dort pečeme 45 minut. Vytáhneme hotový dort z trouby a posypeme zbylými 2 lžícemi moučkového cukru.

  • 5

    Připravíme krém: Do misky vlijeme smetanu, vložíme kukuřičný škrob, vinný kámen a šleháme, dokud není hustá a tuhá. Vzniklý krém vložíme do cukrářského sáčku a nastříkáme na dort. Nakonec nastrouháme hořkou čokoládu a dort s ní posypeme.

Komentáře k receptu