Lanýže s čokoládou a třešněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 30

Suroviny

  • 250 g Cukrové zdobení
  • 100 g Čokoláda s kávovou náplní(dessert)
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 30 ks Třešně
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 7 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Káva instantní
  • 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 3 polévková lžíce Brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 114 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 27.2 mg
  • Draslík 80.7 mg
  • Vláknina 1150.4 mg
  • Vitamín A 1150.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 302 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky vložíme žloutky a přidáme teplou vodu. Kuchyňským robotem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme dvě třetiny cukru a zašleháváme. Do druhé misky vsypeme mouku, přidáme kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Po lžících přidáváme do vaječné pěny a zašleháváme. Vložíme také změklé máslo a zamícháme.

  • 2

    Připravíme si dortovou formu o průměru 20 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme korpus 30 minut.

  • 3

    Mezitím si připravíme sirup. Do menšího hrnku vložíme cukr a vodu a na plotně rozvaříme, dokud se nerozpustí. Počkáme, až vychladne. Do vzniklého sirupu pak přidáme brandy a promícháme. Upečený korpus propícháme vidličkou, nakapeme na něj hotový sirup a necháme pod utěrkou úplně vychladnout.

  • 4

    Připravíme si lanýžovou pastu. Do hrnku vlijeme mléko a šlehačku a počkáme, až začne vřít. Přidáme do ní instantní kávu a rozlámanou čokoládu na vaření a čokoládu s kávovou náplní. Za stálého míchání necháme rozpouštět a pak přidáme vanilkový cukr a špetku soli.

  • 5

    Upečený korpus rozkrájíme v míse na kousky a zamícháme do něho lanýžovou hmotu. Necháme zchladnout. Pak v vzniklé chladné hmotě obalujeme třešně. Válením v rukou vytvoříme kuličky, které ponoříme do cukrového zdobení a obalíme v ní. Hotové kuličky naskládáme na talíř a uložíme do chladničky, aby ztuhly.

Komentáře k receptu