Švédský cheesecake s kardamomem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 465 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Cukr krupice
  • 7 g Droždí
  • 200 g Marcipánová hmota surová
  • 250 g Mascarpone
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 20 ks Kardamom
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 654 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 91 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 117.2 mg
  • Draslík 780.8 mg
  • Vláknina 39809.6 mg
  • Vitamín A 39809.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 119.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dvacet kardamomových tobolek nahrubo roztlučeme v hmoždíři a odstraníme z nich zelené slupky. Rozdrtíme černá semena na jemný prášek. Teplé mléko, droždí a 30 gramů krupicového cukru promícháme v konvičce na mléko a necháme na teplém místě přibližně deset minut, dokud se na povrchu nevytvoří hustá pěna.

  • 2

    Do mísy kuchyňského robotu prosejeme 460 gramů hladké mouky, přidáme sůl, dvě rozšlehaná vejce, 60 gramů másla, kardamon a promícháme. Přidáme kvásek a hnětacím hákem nízkou rychlostí 2 minuty těsto zpracováváme. Potom rychlost zvýšíme a hněteme dalších asi 8 minut. Těsto musí být vláčné a měkké. Pokud těsto hněteme ručně, bude nám to trvat asi 10 - 15 minut.

  • 3

    Do velké mísy dáme mascarpone, jedno vejce a 50 gramů krupicového cukru. Dohladka prošleháme. Rozpůlíme vanilkový lusk a semena do krému vmícháme.

  • 4

    Natlačíme rukama těsto do pekáče o rozměrech 34 x 24 cm ( pekáč napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem )a upravíme na něj náplň. Na okrajích necháme volné místo. Naplněnou formu postavíme na teplé místo a necháme těsto kynout přibližně hodinu, objem by se měl zdvojnásobit.

  • 5

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 6

    Vložíme formu do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 20 - 30 minut. Necháme vychladnout a pak dezert ostrým, zoubkovaným nožem nakrájíme na 12 čtverců.

  • 7

    Do cukrářského zdobicího sáčku s velkou trubičkou dáme šlehačku a na každém dílu dezertu vytvoříme růžičku. Ostrým nožem, nebo škrabkou na zeleninu nakrájíme tenké nudličky marcipánu a na šlehačku je nalámeme. Marcipán se lépe krájí, když ho předtím asi na 10 minut uložíme do mrazničky. Čtverce pak poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Komentáře k receptu