Zelená rýže

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Rýže loupaná
  • 475 ml Vývar drůbeží
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel - nať
  • 2 ks Chilli paprička
  • 1 ks Paprika zelená
  • 1 ks Koriandr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.18 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 348 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 438 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 162 mg
  • Vláknina 4748.5 mg
  • Vitamín A 4748.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé zelené chilli papričky (odrůdy Poblanos) a papriku opečeme nasucho na pánvi, až slupky zčernají. Vložíme do igelitového sáčku a necháme 20 minut zapařit.

  • 2

    Rýži vložíme do mísy, zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, poté scedíme, propláchneme pod studenou vodou a znovu scedíme.

  • 3

    Cilli i papriku oloupeme, odstraníme stopky a semena.

  • 4

    Vložíme i s česnekem do mixéru. Ze snítek koriandru a petržele otrháme lístky, nějaké odložíme na ozdobu, zbytek přidáme do mixéru. Vlijeme polovinu vývaru, zpracujeme do hladka. Přilijeme zbytek vývaru, pyré znovu promixujeme.

  • 5

    V hrnci rozpálíme olej, přidáme jemně nasekanou cibuli, rýži, vaříme 5 minut na mírném ohni, až je rýže zlatavá a cibule sklovitá. Vmícháme pyré, snížíme teplotu, zakryjeme, vaříme asi 25 - 30 minut, až se tekutina vstřebá a rýže bude měkká.

  • 6

    Osolíme, ozdobíme zbylými bylinkami a podáváme s plátky limetky.

  • 7

    Výborně se hodí jako příloha k rybě.

Komentáře k receptu