Thajská krevetová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Krevety tygří - loupané
  • 450 ml Vývar drůbeží
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Šalotka
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 ks Chilli paprička sušená
  • 1 ks Citronová tráva
  • 8 ks Houby Shitake sušené
  • 2 ks Kafirové listy
  • 5 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Garnát obecný
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Omáčka rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 676 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 890 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 114 g
  • Cholesterol 129.6 mg
  • Draslík 2486 mg
  • Vláknina 32061.5 mg
  • Vitamín A 32061.5 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Opečeme česnek v hrnci na rozehřátém oleji. Když začne hnědnout, naběračkou s otvory ho vyjmeme a odložíme. Poté do oleje přidáme šalotku, opečeme ji dozlatova, opět z oleje vyjmeme a odložíme. Nyní v oleji opečeme chilli papričky a když začnou tmavnout, vyjmeme je a zbavíme přebytečného oleje pomocí papírových utěrek. Olej odstavíme a necháme vychladnout.

  • 2

    Do mixéru nebo hmoždíře vložíme sušené garnáty (můžeme vynechat), opečené sušené chilli papričky, šalotku, česnek a mixujeme nebo paličkou rozmělňujeme, dokud nevznikne hladká pasta, kterou přidáme do hrnce s olejem a necháme znovu zahřát. Vmícháme cukr, thajskou rybí omáčku a odstavíme. Tak máme připravenou tom-jam omáčku.

  • 3

    Do kuřecího vývaru dáme 2 lžíce tom-jam omáčky, ve velkém hrnci zahříváme, přidáme citronelu, citronovou šťávu, listy limetky, thajskou rybí omáčku, cukr, chilli papričky a 2 minuty zvolna povaříme. Do polévky přidáme houby a krevety a další 2-3 minuty vaříme.

  • 4

    Polévku rozdělíme do nahřátých misek, posypeme proužky jarní cibulky a ihned servírujeme.

  • 5

Komentáře k receptu