Dobrá domácí karamelová zmrzlina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 364 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 25 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 236.1 mg
- Draslík 38.9 mg
- Vláknina 670 mg
- Vitamín A 670 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrůlku vlijeme mléko, které spolu s 200 g smetany, vanilkovým a krupicovým cukrem za stálého míchání přivedeme k varu. Ihned odstavíme, necháme vychladnout. 150 g cukru v teflonové pánvi roztavíme na zlatý karamel, stáhneme ze sporáku. Zbylou smetanu mírně zahřejeme a přilijeme do teplého karamelu spolu s máslem. Směs dobře promícháme, necháme vychladnout do druhého dne.
-
2
Do horké vodní lázně vložíme misku se žloutky a zbylým cukrem. Vyšleháme na hladkou pěnu, kterou smícháme s mléčnou směsi, půlkou karamelu a necháme vychladnout. Vložíme do mrazáku, necháme mírně zmrazit, poté ještě jednou rozmixujeme. Vrátíme na 200 minut do mrazáku a necháme úplně zmrazit.
-
3
Těsně před podáváním zmrzlinovou lžící naaranžujeme zmrzlinu do jednotlivých misek podle porcí. Každou porci přelijeme zbylým karamelem a posypeme nasekanými ořechy.