Divoká kachna pečená na víně
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 50 g Pomerančová kůra
 - 200 ml Kompot brusinkový
 - 350 ml Víno červené
 - 400 ml Voda pitná
 - 250 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Jablka
 - 3 ks Nové koření celé
 - 3 ks Hřebíček
 - 1 ks Kachna divoká
 - 3 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Marmeláda rybízová
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 409 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 188 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 24.2 mg
 - Draslík 287.6 mg
 - Vláknina 7784.1 mg
 - Vitamín A 7784.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachnu řádně očistíme, omyjeme, osušíme a potřeme vně i uvnitř solí a pepřem. V pekáči na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli.
 - 
                                2
Na základ položíme kachnu, přidáme zbylé koření, oloupaná, na plátky nakrájená jablka bez jádřinců, na kousky nakrájenou kůru z půlky pomeranče, podlijeme polovinou vína a horkou vodou a v troubě pod poklicí dusíme. Během dušení kachnu poléváme výpekem a podle potřeby podlijeme horkou vodou.
 - 
                                3
V mezičase připravíme brusinkovou omáčku. V rendlíku z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji vodou, dobře rozšleháme a provaříme. Když je kachna pečená, přidáme přecezenou šťávu z kachny, brusinkový kompot, rybízovou marmeládu, strouhanou citronovou kůru a promícháme.
 - 
                                4
Po tři čtvrtě hodině sejmeme poklici a kachnu v troubě dopečeme. A opět poléváme výpekem a zbylým vínem. Upečenou kachnu vyjmeme z pekáče, naporcujeme a držíme na teple.
 - 
                                5
Servírujeme s připravenou omáčkou.