Bramborová paštika s vejci
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 150 g Sýr kozí
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Hořčice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 674 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 843 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 487.4 mg
 - Draslík 741.3 mg
 - Vláknina 6851.8 mg
 - Vitamín A 6851.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostky, uvaříme v 1 l vody se solí a kmínem doměkka.
 - 
                                2
Omytou petrželku drobně pokrájíme (2 lžíce). Vejce dáme do 0.5 l vody s 1 lžičkou soli a uvaříme natvrdo. Vaříme je 8-10 minut, pak je oloupeme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                3
Uvařené brambory scedíme, přidáme k nim 2 lžíce másla, 0.5 dl ohřáté smetany, petrželku s pepřem a vše dobře promícháme. Brambory rozdělíme na 3 díly.
 - 
                                4
Ve 2 dl smetany si rozmícháme hořčici a 0.5 lžičky soli.
 - 
                                5
Menší zapékací misku vymažeme máslem (1.5 lžíce). Na dno rozložíme 1/3 brambor, na ně poskládáme plátky ze 3 vajec, znovu dáme vrstvu brambor a na ni položíme plátky zbývajících vajec. Zakončíme poslední vrstvou brambor. Vše zalijeme připravenou smetanou, povrch posypeme nastrouhaným kozím sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 160°C přibližně 25 minut dozlatova.
 - 
                                6
Každou porci paštiky podáváme posypanou pokrájenou petrželkou.