Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 220 g Sýr smetanový tavený 45%
- 80 g Cukr krupice
- 30 g Cukr moučkový
- 15 g Cukr moučkový
- 40 g Mandle plátky
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 2 ks Jablka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr skořicový
- 3 ks Hrušky
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Zázvor mletý
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 516 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 28 g
- Sodík 56 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 136.6 mg
- Draslík 173.9 mg
- Vláknina 7538.6 mg
- Vitamín A 7538.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. 
- 
                                2Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa a 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Necháme ho 30 minut v chladničce odpočinout. 
- 
                                3Mezitím si omyjeme a osušíme sladkokyselé jablka s hruškami. Ovoce oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na struhadle na tenké plátky. V míse je promícháme s cukrem, skořicovým cukrem, 2 špetkami mletého zázvoru a 2 špetkami muškátového oříšku. 
- 
                                4Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma. 
- 
                                5Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu. 
- 
                                6Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem. 
- 
                                7Zapneme troubu na 175°C. Po chvíli koláčový korpus vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. 
- 
                                8V míse si vyšleháme krém: smetanový sýr v míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. 
- 
                                9Na upečený koláč nalijeme sýrový krém, rozložíme jablka s hruškami, která rovnoměrně posypeme mandlemi. Koláč dáme do trouby. Pečeme dozlatova 60-75 minut. Prvních 40 minut koláč zakryjeme alobalem. Koláč by měl mít dozlatova opečené okraje. 
- 
                                10Vychlazený koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, nakrájíme a 
- 
                                11podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        