Kynutá roláda s mákem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Cukr krupice
 - 600 g Mouka polohrubá
 - 42 g Droždí
 - 200 g Mák mletý
 - 80 g Cukr moučkový
 - 100 g Hera
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 100 ml Voda pitná
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 149 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 74.4 mg
 - Draslík 221.4 mg
 - Vláknina 8531.5 mg
 - Vitamín A 8531.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 50.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Droždí umícháme s dvěma lžícemi cukru, lžící mouky a lžící vlažného mléka. Na teple necháme kvásek vzejít. Mouku prosejeme na vál s cukrem, přidáme změklé máslo, zbylé mléko, žloutky, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, z kterého vytvarujeme dva bochníky a pod utěrkou je necháme vykynout.
 - 
                                2
V mezičase připravíme náplň. Cukr svaříme s vodou, vsypeme mletý mák a citronovou šťávu. Pečlivě umícháme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Z vykynutého těsta vyválíme dvě placky, potřeme je nádivkou a srolujeme. Rolády přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě chvíli kynout. Poté rolády v lehce předehřáté troubě pečeme dozlatova. Během pečení rolády ještě jednou potřeme vejcem.