Koláč plněný žampiony
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Sýr Ementál (Primátor)
- 500 g Žampiony čerstvé
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 100 ml Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Provensálské koření
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1120 kcal
- Sacharidy 130 g
- Tuky 54 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 271.4 mg
- Draslík 597.7 mg
- Vláknina 14755.2 mg
- Vitamín A 14755.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Křehké těsto na zeleninový koláč [54393]: 
- 
                                2Do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vlijeme vodu a přisypeme sůl. Vařečkou a podle potřeby i rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, rozprostřeme ho do formy. 
- 
                                3Připravíme si žampionovou náplň. V pánvi rozehřejeme máslo. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na kostičky a vložíme do pánve. Orestujeme a přidáme k ní na plátky pokrájené žampiony. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme slupku, oddělíme semínka a dužninu pokrájíme na kostičky. Přidáme do pánve a podusíme. Dušenou žampionovo-rajčatovou směs rozprostřeme na koláč. 
- 
                                4V misce si rozmícháme zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, žloutky, celé vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku. Vše osolíme, opepříme a směsí zalijeme koláč. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut. Koláč podáváme teplý. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        