Fazolový vepřový guláš

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Vepřová plec
  • 200 g Fazole bílé
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Párky jemné
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Majoránka
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 špetka Kmín mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 dl Hovězí vývar základní
  • 2 dl Smetana zakysaná 12%
  • 5 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1074 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 306 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 133.1 mg
  • Draslík 625.2 mg
  • Vláknina 1181.1 mg
  • Vitamín A 1181.1 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bílé fazole den předem propláchneme pod studenou vodou a pak je v dostatečném možství studené vody necháme namočené. Druhý den je uvaříme, do vody přidáme bobkový list. Uvařené slijeme přes síto a necháme okapat.

  • 2

    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se solí. Zakysanou smetanu v misce rozmícháme s moukou.

  • 3

    Vepřovou plec omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme.

  • 4

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a krátce osmažíme. Pak přidáme kostky masa a při stálém míchání je osmažíme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, zmírníme oheň, přisypeme kmín, podlijeme vývarem a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a v případě potřeby přilijeme vývar.

  • 5

    Když maso začíná měknout, přidáme k němu prolisovaný česnek, majoránku, uvařené fazole a smetanu smíchanou s moukou. Vše důkladně promícháme a na mírném ohni ještě krátce vaříme.

  • 6

    V malé pánvi na oleji opečeme párky, které na koncích nařízneme do kříže.

  • 7

    Porce fazolového guláše dáme na servírovací talíře a na každou položíme opečený párek. Podáváme s chlebem nebo topinkami.

Komentáře k receptu