Ostrá hrášková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 2 kostka Bujón zeleninový
  • 500 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.8 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Jogurt bílý
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 303 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 535 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 64.6 mg
  • Draslík 263.4 mg
  • Vláknina 9942.8 mg
  • Vitamín A 9942.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrášek scedíme a necháme okapat. Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme na malé kousky a v hrnci na rozpáleném másle, osmažíme nejdříve cibuli dozlatova, potom přidáme česnek, očištěný nastrouhaný celer, spolu s drobně nasekanými chilli papričky, vysypeme hrášek, přisypeme nasekanou petrželovou nať a vše zalijeme vývarem z bujónu.

  • 2

    Přiklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme 20 minut. Před dokončením vaření polévku dochutíme podle vlastní chutě solí, pepřem a kari kořením.

  • 3

    Polévku stáhneme z ohně a mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Hrnec postavíme znovu na sporák, přivedeme k varu, smetanu smícháme s moukou, vylijeme do polévky a necháme probublat. Na 5 minut hrnec přiklopíme poklicí a poté můžeme porcovat na talíře. Jogurt dochutíme troškou solí a každou porci na talíři polijeme.

Komentáře k receptu