Německé frikasé s chřestem a hráškem
Suroviny
- 1300 g Kuře
 - 120 g Hrášek mražený
 - 500 g Chřest zelený
 - 3000 ml Voda pitná
 - 100 ml Šlehačka
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Petržel
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 944 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 667 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 267.8 mg
 - Draslík 748.2 mg
 - Vláknina 4793.8 mg
 - Vitamín A 4793.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.3 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře střední velikosti dáme vařit do 2 l vody s mrkví, celerem, petrželí, cibulí, česnekem, pepřem a lžičkou soli. Vaříme asi 45 minut, poté maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme, mrkev pokrájíme na kostky, celer i petržel na jemno nastrouháme. Vývar přecedíme.
 - 
                                2
Mezitím ze 4 lžic másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme 800 ml vývaru, přidáme maso se zeleninou a cca 10 minut povaříme.
 - 
                                3
Zatímco se kuře vaří, necháme rozmrazit mražený hrášek a do kastrolu dáme vařit litr osolené vody. Zelený chřest zbavíme tuhých spodních částí, vršky rozkrájíme na špalíčky 1,5 - 2 cm dlouhé, vhodíme je do vařící vody a vaříme asi 3 minuty do poloměkka.
 - 
                                4
Uvařený chřest i rozmrazený hrášek přimícháme do frikasé a společně asi 3 minuty prohříváme.
 - 
                                5
Nakonec přidáme šlehačku, zamícháme, ještě asi minutu prohřejeme a podáváme.