Závin s treskou
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 700 g Treska aljašská
 - 150 g Kopřiva
 - 5 g Tymián čerstvý
 - 5 g Bazalka
 - 100 g Smetana 12% (konzumní)
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 10 g Šalvěj čerstvá
 - 30 ml Olej olivový
 - 20 ml Dolin - Vermouth
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 638 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 74.8 mg
 - Draslík 902.4 mg
 - Vláknina 12180 mg
 - Vitamín A 12180 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z mouky, oleje, špetky soli a asi 1 dl vlažné vody zpracujeme těsto. Dáme ho do mísy a zakryté necháme odpočívat 30 minut.
 - 
                                2
Mezitím omyjeme rybí plátky a osušíme je. Dva pokrájíme na kousky a zbývající rozkrojíme na 3 části. Omyjeme bazalku, tymián a list šalvěje, osušíme je a nasekáme. Kopřivy, omyjeme, spaříme ve vařící vodě, pokrájíme na proužky a dáme stranou.
 - 
                                3
Na kousky pokrájené dva rybí plátky dáme do mixéru, přidáme kopřivy, vermut, špetku soli a špetku pepře a vše rozmixujeme na hladkou pastu. Přidáme bílek a bylinky a znovu vše rozmixujeme. Směs dáme do mísy a postupně do ní vmícháme smetanu.
 - 
                                4
Kusy ryby osolíme a opepříme a na každý dáme trochu rozmixované hmoty.
 - 
                                5
Rozválíme těsto na tenkou placku a ostrým nožem z ní vykrojíme čtyři obdélníky. Doprostřed každého obdélníku dáme rybu, okraje obdélníku přes ně přehneme a okraje stiskneme. Takto získáme čtyři "balíčky". Vymažeme pekáč trochou oleje, narovnáme do něho všechny čtyři "balíčky", potřeme je zbývajícím olejem a dáme pekáč na 12 minut do trouby předehřáté na 175 °C. Hotový pokrm podáváme horký.