Zelená rýže
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 348 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 3 g
- Sodík 438 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 162 mg
- Vláknina 4748.5 mg
- Vitamín A 4748.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Čerstvé zelené chilli papričky (odrůdy Poblanos) a papriku opečeme nasucho na pánvi, až slupky zčernají. Vložíme do igelitového sáčku a necháme 20 minut zapařit. 
- 
                                2Rýži vložíme do mísy, zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, poté scedíme, propláchneme pod studenou vodou a znovu scedíme. 
- 
                                3Cilli i papriku oloupeme, odstraníme stopky a semena. 
- 
                                4Vložíme i s česnekem do mixéru. Ze snítek koriandru a petržele otrháme lístky, nějaké odložíme na ozdobu, zbytek přidáme do mixéru. Vlijeme polovinu vývaru, zpracujeme do hladka. Přilijeme zbytek vývaru, pyré znovu promixujeme. 
- 
                                5V hrnci rozpálíme olej, přidáme jemně nasekanou cibuli, rýži, vaříme 5 minut na mírném ohni, až je rýže zlatavá a cibule sklovitá. Vmícháme pyré, snížíme teplotu, zakryjeme, vaříme asi 25 - 30 minut, až se tekutina vstřebá a rýže bude měkká. 
- 
                                6Osolíme, ozdobíme zbylými bylinkami a podáváme s plátky limetky. 
- 
                                7Výborně se hodí jako příloha k rybě. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        