Svitky z lososa a platýze na švestkách
Suroviny
- 90 g Pórek
- 30 g Máslo čerstvé
- 8 g Petržel - nať
- 8 g Tymián čerstvý
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 300 g Losos - filety
- 300 g Platýz - filety
- 150 g Švestky sušené
- 5 g Pažitka
- 80 g Mrkev kořen
- 40 g Celer - nať
- 12 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Víno bílé
- 3 ks Bobkový list
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 437 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 14 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 269.1 mg
- Draslík 1054.5 mg
- Vláknina 9673.5 mg
- Vitamín A 9673.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0.3 mg
- Vitamín C 19 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Zeleninu očistíme, pokrájíme na drobné kousky, přendáme do hrnce. 
- 
                                2Přidáme 10 g másla a nezakryté dáme na 5 minut do trouby rozehřáté na 100 °C. Občas zamícháme. 
- 
                                3Poté přidáme hlavu a kosti z platýze a dáme opět péct na 2 minuty. 
- 
                                4Přilijeme víno, 1 l vody, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. 
- 
                                5Přikryté pečeme ještě 6 minut. 
- 
                                6Hotový vývar propasírujeme přes sítko. 
- 
                                7Lososové filety omyjeme, osušíme. Opepříme a osolíme, dáme na ně cca 3-4 listy špenátu, zbaveného stopek. 
- 
                                8Na listy špenátu dáme filet z platýsa, vše srolujeme a dáme do vymazané zapékací mísy. 
- 
                                910 g másla rozehřejeme, přisypeme mouku, dobře promícháme. Vlijeme do vývaru, dobře zamícháme a necháme 2 minuty péct. 
- 
                                10Zakysanou smetanu smícháme se žloutky a přivedeme k varu. Hotovou směs vmícháme do rybího vývaru, přisypeme švestky a necháme další 2 minuty péct. 
- 
                                11Misku s filetami necháme 5 minut zapékat. Po upečení ihned přendáme na talířky s troškou omáčky. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        