Sledě v marinádě

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Citrony
  • 200 g Med včelí
  • 5 g Bobkový list
  • 500 g Cibule červená
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Ocet kvasný lihový
  • 2 kg Sleď čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 433 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 201 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 350 mg
  • Draslík 54.2 mg
  • Vláknina 6095 mg
  • Vitamín A 6095 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.7 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ryby očistíme od šupin, rozřízneme břicho a vykucháme je, odřízneme hlavy, ploutve i ocas, omyjeme pod studenou tekoucí vodou, naskládáme je do velké nádoby, zalijeme je studenou vodou a necháme ve vodě 24 hodin. Mlíčí do vody nedáváme, ale ponecháme stranou k dalšímu použití. Druhý den sledě vybereme z vody, nařízneme kůži po délce na hřbetě a opatrně ji stáhneme, odstraníme páteř a tak máme vlastně sledě vykostěné, nakrájíme je na menší kousky.

  • 2

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka. Citróny omyjeme, spaříme horkou vodou, aby kůra změkla a nakrájíme na slabá kolečka.

  • 3

    Nálev: V kastrůlku svaříme vodu s octem, medem, bobkovým listem, solí, pepřem a necháme vychladnout. Vložíme mlíčí, přidáme cukr, ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme do vychladlého nálevu a dobře promícháme.

  • 4

    Do větší uzavíratelné nádoby na dno naskládáme nakrájenou cibuli, připravené kousky nakrájených sleďů, na ně skládáme na plátky pokrájené citróny. Takto postupně skládáme, dokud máme suroviny. Nakonec vše zalijeme uvařeným a již vychladlým nálevem, nádobu přiklopíme, sledě necháme na chladném místě naložené asi 4 dny.

  • 5

    Už kyselé sledě vyndáváme z nádoby, pokládáme je na mělké talíře, přidáme plátek citrónu, cibuli a podáváme.

Komentáře k receptu