Papriková husí polévka
Suroviny
- 150 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 - 250 g Paprika červená
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Husí drůbky
 - 200 g Listové těsto
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Česnek
 - 3 ks Jalovec
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1033 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 128 g
 - Sodík 881 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 94.3 mg
 - Draslík 898.2 mg
 - Vláknina 16026 mg
 - Vitamín A 16026 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 145.8 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 2 - 3 cm silný. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a vykrojíme formičkou malé hvězdičky, které dáme na plech s pečícím papírem a v předem rozehřáté troubě při 180°C je dozlatova upečeme (pečeme asi 10 minut).
 - 
                                2
Červené papriky omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na proužky. Česnek a cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v hrnci na másle je podusíme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, chilli a kmínem.
 - 
                                3
Polévku nalijeme do talířů, posypeme hvězdičkami z listového těsta a podáváme.
 - 
                                4
Husí bujon [29083]:
 - 
                                5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                7
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo vývar použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.