Zeleninová polévka s kuřecím masem
Suroviny
- 500 ml Vývar drůbeží
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Pórek
 - 0.5 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Kuřecí prsa
 - 2 ks Kuřecí stehna
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 3 polévková lžíce Řeřicha
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Grappa
 - 0.26 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 192 g
 - Sodík 825 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 148.7 mg
 - Draslík 1059.3 mg
 - Vláknina 13186 mg
 - Vitamín A 13186 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.6 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme se solí, pórky a snítky řapíkového celeru nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Kuřecí maso odkostíme a nakrájíme na malé kousky. Nakrájené kuřecí maso vložíme do hrnce na rozpálený olivový olej a za občasného míchání restujeme dozlatova. Přidáme nakrájenou zeleninu a když změkne, směs zasypeme moukou a za stálého míchání restujeme ještě jednu minutu.
 - 
                                3
Za stálého míchání pomalu přiléváme vývar. Přivedeme k varu, snížíme příkon tepla, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny, dokud není maso měkké.
 - 
                                4
Přidáme zakysanou smetanu, nadrobno nasekaný kerblík a řeřichu, muškátový oříšek, cukr a pálenku. Osolíme, opepříme a za stálého míchání znovu pomalu přivedeme k varu.
 - 
                                5
Podáváme s krutóny nebo česnekovým chlebem.
 - 
                                6
Místo mrkve můžeme použít petržel nebo pastinák.