Salát s pečenými jehněčími kotletami
Suroviny
- 20 g Zázvor celý
 - 250 g Špenát listový čerstvý
 - 70 g Salát kadeřavý
 - 70 g Salát Rosso
 - 70 g Salát Polníček
 - 125 ml Jogurt bílý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
 - 0.5 kávová lžička Kurkuma
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Muškátový květ
 - 2 kávová lžička Koriandr mletý
 - 2 kávová lžička Kmín římský
 - 0.5 kávová lžička Olej sezamový
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Šalotka
 - 12 ks Jehněčí kotlety
 - 10 polévková lžíce Sezam - semena
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1 polévková lžíce Garam masala
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 - 5 polévková lžíce Černucha
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 445 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 135 mg
 - Draslík 1529.1 mg
 - Vláknina 9809.9 mg
 - Vitamín A 9809.9 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.8 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme marinádu. Do mixeru vlijeme jogurt s vodou a citrónovou šťávou, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli se zázvorem a mletým koriandrem, garam masalu, muškátový květ, celý pepř a lžičku soli, dále umletý římský kmín, cayenský pepř a kurkumu. Vše umixujeme na hladkou směs, kterou nalijeme na kotlety. Maso otočíme, aby bylo marinádou obaleno po obou stranách, mísu přikryjeme a maso necháme nejméně 48 hodin v chladnu marinovat.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 200°C. V hlubokém širokém talíři smícháme sezamová semínka s černuchou a v nich postupně obalíme kotlety, vyjmuté z marinády a trochu okapané. Obalené kotlety poklademe na pekáč vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut. Mají-li raději kotlety více propečené, pečeme je 12-15 minut.
 - 
                                3
Mezitím připravíme salát. Listy mladého špenátu, salátu Rosso, polníčku a kadeřavého salátu omyjeme, osušíme a ve větší míse je promícháme se šalotkou, nakrájenou na plátky. Dále ušleháme ocet a arašídový olej se solí, mletým pepřem sezamovým olejem. Směs nalijeme na salát, dobře promícháme, aby listy byly dobře obaleny a hotový základ rozdělíme na talíře.
 - 
                                4
Na každý talíř se salátem položíme dvě pečené kotlety a servírujeme.