Telecí koleno dušené s bůčkem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 250 g Vepřový bok
 - 100 g Šalotka
 - 125 ml Víno bílé
 - 400 ml Masový vývar
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Telecí kosti
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 kg Telecí koleno
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 920 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 226 g
 - Sodík 827 mg
 - Bílkoviny 82 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 332.3 mg
 - Draslík 1735 mg
 - Vláknina 7869.5 mg
 - Vitamín A 7869.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.8 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a osušíme koleno, vepřový bok a kost. Koleno a bůček osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky. Oloupeme šalotku a nasekáme nadrobno.
 - 
                                3
Předehřejeme troubu na 180 °C.
 - 
                                4
Rozehřejeme olej a máslo v pekáči. Vložíme do něj koleno a bůček a opečeme po všech stranách. Přidáme k masu kost a pokrájenou zeleninu. Přimícháme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme v troubě 2 hodiny. V průběhu pečení přeléváme maso vypečenou šťávou. Před koncem pečení odkryjeme poklici a upečeme maso dohněda.
 - 
                                5
Vyndáme upečené maso i kost. Vykostíme koleno, bůček rozkrojíme na 4 kusy a také jej vykostíme.
 - 
                                6
Odebereme tuk ze šťávy a společně se zeleninou ji prolisujeme přes síto. Zalijeme vínem a vaříme, dokud nezhoustne.
 - 
                                7
Podáváme maso, omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.