Rýže s husími drůbky
Suroviny
- 80 g Hrášek
- 300 g Játra husí
- 80 g Husí sádlo
- 500 g Husí drůbky
- 220 g Rýže dlouhozrnná
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Nové koření celé
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 3 špetka Sůl mořská
- 1.7 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 911 kcal
- Sacharidy 114 g
- Tuky 113 g
- Sodík 605 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 406.3 mg
- Draslík 1574.9 mg
- Vláknina 51759.6 mg
- Vitamín A 51759.6 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli.
-
2
Omyté husí drůbky (žaludek, krk, křídla, srdce..) dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme zeleninu, celý pepř, nové koření a sůl (0.5 lžíce). Vaříme pomalu pod pokličkou, jen aby voda mírně probublávala, přibližně 90 minut. Uvařené drůbky scedíme, vývar zachytíme. Krk a křídla vykostíme a spolu s ostatními drůbky pokrájíme nadrobno.
-
3
Očistíme ještě jednu cibuli a drobně ji pokrájíme. Husí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
-
4
Husí syrové sádlo pokrájíme na drobné kousky a v pánvi vysmažíme na zlaté škvarky. Škvarky vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Z vyškvařeného sádla odebereme 1 lžíci, kterou dáme do druhého hrnce (budeme v něm vařit rýži). Na zbylém rozpáleném sádle zprudka restujeme husí játra z každé strany dozlatova (1-2 minuty). Osolíme je 2-3 špetkami mořské soli, opepříme bílým pepřem, odložíme do misky a uchováme v teple.
-
5
Na ten samý omastek dáme zpěnit cibuli, přimícháme pokrájené drůbky a krátce osmažíme a dochutíme solí. Čerstvý zelený (nebo mražený hrášek povaříme 1 minutu v 0.5 litru vody. Pak ho scedíme a necháme odkapat.
-
6
Dobře promytou a odkapanou rýži zlehka osmažíme v hrnci na husím sádle, které jsme odložili. Pak rýži zalijeme 5 dl vývaru z drůbků a pod pokličkou rýži vaříme 13 minut.
-
7
Do uvařené rýže přimícháme připravené drůbky s cibulí, zelený hrášek a rozdělíme porce. Na každou porci dáme lžičku škvarků, plátek restovaných husích jater a podáváme.