Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 40 g Majoránka
- 100 g Cukr krupice
- 30 g Pelyněk obecný
- 2.5 ml Ocet kvasný lihový
- 250 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 5 ks Cibule
- 5 ks Cibule
- 10 ks Jablka
- 4 ks Jablka
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Skořice mletá
- 5 dl Víno červené
- 2.5 dl Víno červené
- 2 kg Zelí hlávkové červené
- 4.5 kg Husa domácí
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Kmín celý
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Želé rybízové
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1943 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 219 g
- Sodík 595 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 301 mg
- Draslík 2205.6 mg
- Vláknina 24941.9 mg
- Vitamín A 24941.9 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 146.8 mg
- Vitamín E 9.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem připravíme červené zelí. Hlávku zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na 4 části a odkrojíme košťál. Zelí nakrouháme na tenké nudličky a dáme do velké mísy. Omytá a oloupaná jablka jemně nastrouháme a přidáme k zelí. Ještě přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, cukr, bobkové listy, nové koření, pepř, jalovec, hřebíček a skořici. Vše důkladně promícháme, mísu zakryjeme a necháme zelí v chladu odležet do druhého dne.
-
2
Dobře očištěnou husu omyjeme a osušíme. Do misky dáme sůl, pepř, kmín, směs promícháme a husu směsí zevnitř důkladně vytřeme.
-
3
Připravíme si nádivku: omyjeme jablka, rozkrájíme, zbavíme jadřinců, oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy, přidáme k nim omyté hrozinky, očištěnou a nakrájenou cibuli, majoránku, omytý a drobně pokrájený pelyněk černobýl. Nádivkou naplníme husu, otvor zašijeme a nohy svážeme provázkem. Husu osolíme (0.5-1 lžíce) a posypeme asi 2 lžičkami kmínu.
-
4
Malý celer, petržel a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Dno pekáče vytřeme lžicí sádla a vyložíme nastrouhanou zeleninou. Husu položíme na zeleninu prsy dolů. Podlijeme ji červeným vínem a pekáč zakryjeme. Husu pečeme v předehřáté troubě 2.5 hodiny při 190°C. (Občas ji zkontrolujeme a polijeme výpekem.)
-
5
Mezi pečením podusíme připravené zelí. Do hrnce dáme rozehřát olej, vyklopíme na něj připravené červené zelí a přilijeme červené víno a pomalu pod pokličkou vaříme 50-60 minut.
-
6
Po 2.5 hodinách husu obrátíme, pekáč už nezakrýváme. Husu dopékáme ještě při 220°C přibližně 30 minut. Během pečení poléváme husu výpekem, podle potřeby podlijeme vínem. Kůže musí být zlatohnědá, křupavá. Vypečené sádlo odebereme pomocí lžíce, zeleninu i s výpekem rozmixujeme, dáme do rendlíku, dochutíme solí, pepřem, poprášíme moukou (1 -2 lžíce), přilijeme červené víno a krátce, asi 1-2 minuty povaříme.
-
7
Z husy odebereme nitě, vyjmeme nádivku - tu nepodáváme, protože slouží pouze k ochucení husy.
-
8
Husu rozporcujeme a podáváme ji s červeným zelím.