Kachní zeleninová polévka s mandlemi
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 100 g Mandle
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Pórek
- 200 g Topinambury
- 150 g Žaludky drůbeží
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Rajčata
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Zázvor mletý
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1587 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 353 g
- Sodík 689 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 195.4 mg
- Draslík 1397.7 mg
- Vláknina 33211.2 mg
- Vitamín A 33211.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 116.5 mg
- Vitamín E 9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou zeleninu: mrkev, petržel, pórek a topinambury očistíme a omyjeme. Topinambury nakrájíme na kostičky. Mrkev, petržel a pórek pokrájíme na tenká kolečka. V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu podusíme, dochutíme solí, pepřem, zázvorem, sladkou paprikou, zalijeme 1 litrem kachního bujonu, pomalu vaříme 10 minut.
-
2
V pánvi osmažíme nasucho mandle a sušená pokrájená rajčata, která přidáme do hotové polévky, povaříme 5 minut a podáváme.
-
3
Bujon z kachny [29086]:
-
4
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
-
5
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky, přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
6
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
7
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
8
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
9
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.