Indická kachna s kari rýží
Suroviny
- 50 g Mandle
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 300 ml Rýže loupaná
 - 6 kávová lžička Sůl
 - 6 kávová lžička Kari koření
 - 1 ks Kachna domácí
 - 3 ks Cibule
 - 1.2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá pálivá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 794 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 73 mg
 - Draslík 196.5 mg
 - Vláknina 7197.3 mg
 - Vitamín A 7197.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko, nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce.
 - 
                                2
Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru.
 - 
                                3
Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.
 - 
                                4
Křídla i kosti dáme vařit do 0,5 l studené vody se lžičkou soli na vývar.
 - 
                                5
Mandle vsypeme do čtvrt litru vroucí vody, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                6
Vykostěnou kachnu rozdělíme na 6 porcí, osolíme a ze všech stran opečeme do zlatova na rozpáleném sádle.
 - 
                                7
Porce kachny přendáme do jiné nádoby, do sádla dáme zpěnit 2 nadrobno rozkrájené cibule, pálivou papriku a 5 lžiček kari. Chvíli za stálého míchání opékáme, poté zalijeme vývarem z kostí, vrátíme porce kachny, přiklopíme pokličkou a ve středně vyhřáté troubě dusíme do měkka.
 - 
                                8
Rýži přebereme, vypereme a scedíme.
 - 
                                9
Na másle necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli se lžičkou kari, přidáme scezenou rýži a za stálého míchání půl minuty opékáme. Zalijeme 450 ml vody, přidáme lžičku soli a důkladně zamícháme, aby se rýže u dna nepřichytila. Chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a dáme na 20 minut dusit do trouby. Hotovou rýži před podáváním načechráme vidličkou.
 - 
                                10
Plátky mandlí nasucho opražíme na pánvi.
 - 
                                11
Hotovou kachnu vyjmeme a omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Chvilku povaříme.
 - 
                                12
Na talíř položíme kopeček kari rýže, na něj umístíme porci kachny, přelijeme omáčkou a posypeme plátky pražených mandlí.