Plněná kachna po dněpropetrovsku
Suroviny
- 50 g Houby sušené
 - 170 g Máslo čerstvé
 - 100 g Špagety, Makarony
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 500 ml Voda pitná
 - 500 ml Zakysaná smetana
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Kachna domácí
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 713 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 177.5 mg
 - Draslík 716.3 mg
 - Vláknina 5541.3 mg
 - Vitamín A 5541.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 56.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou mladou kachnu o váze cca 1500 g opatrně vykostíme, vcelku ponecháme pouze křídla a stehna, vnitřek osolíme a opepříme a v přikryté míse ji vložíme na půl hodiny do chladničky.
 - 
                                2
Mezitím připravíme nádivku a omáčku. Propláchnuté sušené houby uvaříme doměkka, nakrájíme na tenké nudličky a spolu s nadrobno nasekanou cibulí osmahneme na 30 g másla. V houbovém vývaru uvaříme makarony, scedíme je, vývar odložíme a makarony smícháme s houbovou směsí, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, rozšlehané vejce a důkladně zamícháme.
 - 
                                3
Potom na pánvi rozpustíme 40 g másla, zaprášíme 40 g mouky a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání do ní po malých dávkách přiléváme houbový vývar, ve kterém se vařily makarony, a důkladně provaříme.
 - 
                                4
Kachnu vyndáme z lednice, na vále ji rozložíme a navrstvíme nádivku. Kachnu pak uzavřeme a ovážeme potravinářským motouzem tak, aby křídla a stehna byla připevněna k trupu.
 - 
                                5
Kachnu pak nejprve ze všech stran opečeme v pekáči na 100 g másla, potom ji zalijeme omáčkou, přikryjeme a ve středně vyhřáté troubě ji asi hodinu dusíme. Těsně před koncem dušení kachnu přelijeme zakysanou smetanou a přidáme bobkový list.
 - 
                                6
Hotovou kachnu vyjmeme z pekáče a rozporcujeme tak, že oddělíme stehna a křídla a tělíčko rozdělíme na 4 díly. Z omáčky odstraníme bobkový list a dobře ji rozmícháme.
 - 
                                7
Na porci připadne stehno nebo křídlo a čtvrtina tělíčka s nádivkou, servírujeme přelité omáčkou.