Drůbeží paštika se smrži
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
 - 250 g Kuřecí prsa
 - 250 g Krůtí prsa
 - 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Slanina vepřová
 - 80 g Smrže sušené
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 4 polévková lžíce Hořčice
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1280 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 81 g
 - Sodík 814 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 273.6 mg
 - Draslík 576 mg
 - Vláknina 11335.5 mg
 - Vitamín A 11335.5 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.9 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 55.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse promícháme hladkou mouku se 175 g měkkého másla, přidáme 3-5 lžic vlažné vody, promícháme a rukou vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout.
 - 
                                2
Sušené smrže namočíme do vody asi na 1 hodinu. Potom je dobře propláchneme, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno.
 - 
                                3
Omytá kuřecí a krůtí prsa spolu se slaninou nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru, přidáme k nim sůl, pepř, 2 dl smetany a 2 bílky. Vše rozmixujeme, z mixéru přendáme masovou směs do mísy a dáme do chladničky. Omytou zelenou petrželku pokrájíme nadrobno.
 - 
                                4
V pánvi si rozehřejeme 50 g másla a smrže podusíme. Vychladlé houby a petrželku přidáme k rozmixovanému masu, dobře vše prohněteme a utvoříme váleček.
 - 
                                5
Na pomoučeném vále si z připraveného těsta vyválíme tenký plát, do středu položíme váleček z masa, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, váleček zavineme do těsta a pevně uzavřeme z každé strany. Poté zavinuté maso vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem, uprostřed válečku si vykrojíme malý otvor a posadíme do něj malý komínek, který jsme si vytvořily z alobalu. Těsto potřeme zbylým vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C dozlatova přibližně 35-45 minut.
 - 
                                6
Během pečení si připravíme hořčičnou omáčku: do misky dáme 0,5 dl smetany, 1 čerstvý žloutek, 4 lžíce hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 a 1/2 lžičky cukru, 2 lžíce drobně pokrájeného kopru a vše dobře vymícháme dohladka.
 - 
                                7
Upečenou paštiku nakrájíme na plátky a podáváme horkou s 1-2 lžícemi hořčičné omáčky.