Kuře s citronovou šťávou
Suroviny
- 1200 g Kuře
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Celer bulvový
 - 2 ks Citrony
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Margarín
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 798 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 625 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 225.1 mg
 - Draslík 1201.7 mg
 - Vláknina 16578.5 mg
 - Vitamín A 16578.5 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.5 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře nejprve naporcujeme na 8 částí a odstraníme kůži. Ve velké pánvi rozpálíme olej a margarín, přidáme kuře a orestujeme ze všech stran dohněda. Poté kuře vyjmeme a vložíme do mísy.
 - 
                                2
Do šťávy přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a celer a kousky cibule a zeleninu restujeme dokud nezměkne, cca 3minuty, nesmí nám však zhnědnout. Přidáme bobkový list, nadrobno nakrájenou bazalku, citronovou kůru a šťávu, 150ml vody, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme cca 3minuty vařit.
 - 
                                3
Kuře vložíme zpět do pánve a směs přivedeme k varu, necháme na mírném ohni asi 40minut dusit, dokud maso není hotové.
 - 
                                4
Bobkový list vyjmeme, omáčku můžeme dochutit cukrem a podáváme tak, že maso přelijeme omáčkou a dozdobíme plátky citronu.
 - 
                                5
Vhodnou přílohou je rýže.