Gratinovaný kuřecí salpikon
Suroviny
- 1500 g Kuře
 - 250 g Hrášek mražený
 - 100 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 l Voda pitná
 - 0.58 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 833 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 435 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 253.8 mg
 - Draslík 643.7 mg
 - Vláknina 4600.6 mg
 - Vitamín A 4600.6 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné kuře vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a bez pokličky uvaříme doměkka. Potom maso vykostíme a po vychladnutí nakrájíme na kostičky a vložíme do pekáče vymazaného olejem. Vývar necháme vyvařit na polovinu množství.
 - 
                                2
Hladkou mouku osmahneme na másle dozlatova, zalijeme vývarem, rozšleháme a zvolna necháme zhoustnout na mírném ohni. Přilijeme smetanu, okořeníme muškátem a nasekanou petrželkou a povaříme 20 minut. Nakonec vsypeme hrášek.
 - 
                                3
Hotovou omáčku necháme prochladnout a přidáme do ní 2 lžíce nastrouhaného sýra. Nalijeme na maso, posypeme zbylým sýrem a ve vyhřáté troubě zapečeme.
 - 
                                4
Podáváme s těstovinami nebo s bramborovými noky a čerstvou zeleninou.