Kuře na slanině a víně
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 125 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 10 g Petržel - nať
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 1500 g Kuře
 - 150 g Šalotka
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
 - 300 ml Víno červené
 - 300 ml Vývar drůbeží
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1407 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 82 g
 - Sodík 1663 mg
 - Bílkoviny 83 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 311.5 mg
 - Draslík 1314.6 mg
 - Vláknina 5820.8 mg
 - Vitamín A 5820.8 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.4 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře naporcujeme. V pekáči rozehřejeme v oleji máslo, když začne pěnit, přidáme osolené porce kuřete a 8-10 minut je z obou stran lehce dohněda smažíme.
 - 
                                2
Maso vyjmeme a necháme na papírových ubrouscích okapat.
 - 
                                3
Do pekáče přidáme slaninu, šalotky, nakrájené žampiony a zprudka je průběžně promícháváme a dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme a necháme okapat na papírových ubrouscích.
 - 
                                4
Do pekáče dáme mouku a 3-5 minut ji průběžně promícháváme, lehce osmahneme. Postupně přilijeme vývar, potom víno a omáčku dohladka rozmícháme a povaříme.
 - 
                                5
Do pekáče vrátíme kuře, šalotky a slaninu, přidáme bobkový list, tymián, petrželovou nať, drcený česnek, dochutíme pepřem a solí. Přivedeme k varu, přikryjeme a 45-60 minut podusíme v předehřáté troubě při 180 °C, až je kuře měkké.
 - 
                                6
Osmažíme krajíčky chleba a každý rozkrojíme na 4 trojúhelníčky.
 - 
                                7
Kuře ozdobíme nasekanou petrželovou natí a servírujeme s trojúhelníčky opečeného chleba.