Dušené kuře se smetanou a petrželkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 784 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 59 g
 - Sodík 334 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 234.3 mg
 - Draslík 684.7 mg
 - Vláknina 2010.8 mg
 - Vitamín A 2010.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.3 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 79.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, petrželovou nať nasekáme nadrobno. Několik celých snítek si ponecháme na ozdobení hotového pokrmu.
 - 
                                2
Kuře rozpůlíme, z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom odřízneme křídla a stehna. Do jednotlivých porcí kuřete vetřeme sůl, pepř a necháme je zprudka opékat v hlubokém rendlíku na rozehřátém másle. Maso několikrát obrátíme, aby bylo ze všech stran opečené do zlatova. Přidáme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět, přilijeme víno, obě smetany, petrželovou nať a vše přivedeme k varu. Zaklopíme poklicí, stáhneme plamen a za občasného míchání dusíme na mírném ohni cca 45 - 60 minut, dokud kuře není hotové.
 - 
                                3
Porce kuřete přemístíme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.
 - 
                                4
Omáčku přivedeme k varu, za stálého míchání ji na prudkém ohni necháme zhoustnou, poté ji nalijeme na kuře a ozdobíme ho petrželovou natí.
 - 
                                5
Podáváme s bramborami pečenými v troubě, bramborovou kaší a vařenou brokolicí nebo dušenou zeleninou.