Mladé kuře z Bresse pečené se smetanou
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 1500 g Máslo čerstvé
 - 10 g Olej olivový
 - 5 g Nové koření celé
 - 1500 g Kuře
 - 500 g Šalotka
 - 0.5 g Pepř černý celý
 - 50 g Hořčice Dijonská
 - 65 g Karotka
 - 50 g Pepř bílý
 - 100 g Kapary
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1.5 ks Bobkový list
 - 1 l Voda pitná
 - 0.75 kg Kuřecí skelety
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1622 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 158 g
 - Sodík 321 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 494.1 mg
 - Draslík 509.8 mg
 - Vláknina 3660 mg
 - Vitamín A 3660 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 168.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lehce rozehřejeme máslo a do něj vmícháme žloutky. Celá velmi mladá kuřata z Bresse (po 300 g) osolíme, potřeme rozpuštěným máslem se žloutky, posypeme lístky tymiánu a na pekáči je vložíme do trouby předehřáté na 100 °C. Při této teplotě je pečeme 2 hodiny, upečená z pekáče vyjmeme, do výpeku dáme nasekané kapary v soli, šalotku a krátce orestujeme.
 - 
                                2
Potom přidáme kuřecí základ Ambiente, šlehačku, dijonskou hořčici a společně povaříme. Omáčku potom dochutíme čerstvě mletým bílým pepřem, osolíme a přes jemný cedník přecedíme.
 - 
                                3
Kuřátka přepůlíme, půlky vložíme do přecezené omáčky, velmi krátce povaříme a rozdělíme na talíře.
 - 
                                4
Kuřátka servírujeme přelitá omáčkou, vhodnou přílohou jsou vařené nové brambory.
 - 
                                6
Kuřecí základ Ambiente [47000]:
 - 
                                7
Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
 - 
                                8
Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
 - 
                                9
Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
 - 
                                10
Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
 - 
                                11
Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.