Kuře se zeleninou po burgundsku
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 150 g Petržel kořen
 - 200 g Hrachové lusky
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 ml Víno červené
 - 100 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Kuře
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1374 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 100 g
 - Sodík 770 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 358 mg
 - Draslík 1412.5 mg
 - Vláknina 8291.3 mg
 - Vitamín A 8291.3 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 93.9 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Středně velké kuře rozčtvrtíme, zbavíme konců křídel a vykostíme. Velkou cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, očistíme, oloupeme a na kostky nakrájíme celer s petrželí, vyloupeme hrachové lusky a nasekáme pažitku.
 - 
                                2
Kuřecí čtvrtky naklepeme a osolíme a po obou stranách v kastrole na sádle dorůžova osmahneme. Přeložíme je do jiné nádoby a udržujeme v teple.
 - 
                                3
Do tuku v kastrole dáme zpěnit cibuli, přidáme mouku, zasmahneme ji, zásmažku zalijeme červeným vínem s vodou a metličkou prošleháme. Omáčku osolíme a opepříme, vrátíme opečené maso, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka.
 - 
                                4
Mezitím ve slané vodě uvaříme nakrájenou zeleninu s hráškem, scedíme ji a přidáme do omáčky, do které ještě přimícháme máslo.
 - 
                                5
Hotové maso přendáme na ohřáté talíře, posypeme sekanou pažitkou a přelijeme zeleninovou omáčkou.